Ηράκλειο: 33oC

Κοτόπιτα παραδοσιακή

16.06.2024, 0:23

Τα υλικά και η εκτέλεση

Τέλεια συνταγή για την καλύτερη παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο!

Υλικά

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο (γύρω στο 1½ κιλό)
  • 2 πράσα (κομμένα σε φέτες)
  • 4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε χοντρές φέτες)
  • 3 καρότα (τριμμένα)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1½ φλ. ζωμό κότας
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για το κοτόπουλο

  • Βράζουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
  • Στο τελευταίο δεκάλεπτο του βρασμού, ρίχνουμε στο ζωμό τα κρεμμύδια και το πράσο.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε.

Για την γέμιση

  • Στραγγίζουμε τα λαχανικά από τον ζωμό και τα βάζουμε σε μπολ.
  • Για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 5-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το ρύζι.
  • Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι ζωμό.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα.
  • Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.
  • Εναλλακτικά, δηλαδή αντί να σοτάρουμε τα λαχανικά, αφού τα βράσουμε για 10 λεπτά στο ζωμό κοτόπουλου, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε με 1/4 φλ. ελαιόλαδο τη γέμιση ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα στο ταψί.

Για το στήσιμο

  • Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά.
  • Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας.
  • Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.
  • Η πίτα είναι έτοιμη όταν «τρίζουν» τα φύλλα της.
  • Την αφήνουμε να «ησυχάσει» για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της.
  • Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Για το ζωμό

  • Με όσο ζωμό σας περίσσεψε μπορείτε να φτιάξετε τη θεϊκή κοτόσουπα.
  • Ο ζωμός από το κοτόπουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το ριζότο σας, σε μία σάλτσα, ακόμα και σε πατάτες φούρνου.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: