Ηράκλειο: 20oC

Κοτόπιτα παραδοσιακή

24.06.2024, 8:36

Τα υλικά και η εκτέλεση

Τέλεια συνταγή για την καλύτερη παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο!

Υλικά

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο (γύρω στο 1½ κιλό)
  • 2 πράσα (κομμένα σε φέτες)
  • 4 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε χοντρές φέτες)
  • 3 καρότα (τριμμένα)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1½ φλ. ζωμό κότας
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για το κοτόπουλο

  • Βράζουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
  • Στο τελευταίο δεκάλεπτο του βρασμού, ρίχνουμε στο ζωμό τα κρεμμύδια και το πράσο.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε.

Για την γέμιση

  • Στραγγίζουμε τα λαχανικά από τον ζωμό και τα βάζουμε σε μπολ.
  • Για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 5-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το ρύζι.
  • Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι ζωμό.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα.
  • Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.
  • Εναλλακτικά, δηλαδή αντί να σοτάρουμε τα λαχανικά, αφού τα βράσουμε για 10 λεπτά στο ζωμό κοτόπουλου, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε με 1/4 φλ. ελαιόλαδο τη γέμιση ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα στο ταψί.

Για το στήσιμο

  • Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά.
  • Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας.
  • Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.
  • Η πίτα είναι έτοιμη όταν «τρίζουν» τα φύλλα της.
  • Την αφήνουμε να «ησυχάσει» για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της.
  • Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

Για το ζωμό

  • Με όσο ζωμό σας περίσσεψε μπορείτε να φτιάξετε τη θεϊκή κοτόσουπα.
  • Ο ζωμός από το κοτόπουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το ριζότο σας, σε μία σάλτσα, ακόμα και σε πατάτες φούρνου.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

«Ασφυξία» στο Βενιζέλειο – Η υποστελέχωση «τσακίζει» το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ιστορικού νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Κυριακή Γρίβα: Σήμερα οι απολογίες των αστυνομικών για τη στυγερή δολοφονία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Δικαστική διαμάχη για το βιβλίο «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα: «Εν μέρει» δεκτά τα αιτήματα του εκδοτικού οίκου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Αθλητικά

Ανέλαβε προπονητής σε ομάδα της Κω ο Πέτρος Μαρινάκης!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου: Υπογραφές για τη «μάχη» κατά της λακκούβες – Ξεκινά η αποκατάσταση και επισκευή φθορών οδοστρωμάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Προσοχή: Αυτά τα ζώδια θα βάλουν κιλά το 2026

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Δύο ελληνικές οργανώσεις στη διεθνή τρομοκρατική λίστα των ΗΠΑ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

141 μόνιμες προσλήψεις στον ΑΔΜΗΕ – Ξεκινά από σήμερα η υποβολή των αιτήσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Υπέρ της οπλοκατοχής και ο Πλεύρης: «Με αυστηρούς κανόνες και μόνο για αυτοάμυνα στο σπίτι» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Σταγόνα στον ωκεανό» οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Γ’ φάση

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →