Τα υλικά και η εκτέλεση
Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ. Εύκολη συνταγή ιδανική για κάθε περίσταση. Το τέλειο φαγητό για να φτιάξετε το Σαββατοκύριακο.
Υλικά
Για το κιμά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1.250 γρ. κιμά μοσχαρισιο
- 1 φέτ. μπέικον
- 2 κρεμμύδια
- 2 καρότα
- 2 κλων. σέλερι
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 συσκ. ντομάτες
- 1 φλ. κρασί
- 1 φλ. γάλα
- 2 δαφνόφυλλα
- Θυμάρι
- 2 κλων. μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το ταψί
- 1 συσκ. λαζάνια
- 1 φλ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
- 2 τεμάχιο/ια φρέσκια μοτσαρέλα
- Λίγο ελαιόλαδο
Για την κρέμα
- 1½ lt γάλα
- 6 κ.σ. κορν φλάουρ
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/4 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
- 1 αυγό
Εκτέλεση
- Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μακρόστενο βαθύ ταψί 30×40 εκ.
- Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.
H σάλτσα
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τον κιμά με το μπέικον για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αλλάξει χρώμα.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και σέλερι) και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.
- Τρίβουμε με κουτάλα στην βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε τον πελτέ να ψηθεί για 1 λεπτό και να βγάλει τα αρώματά του.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
- Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουμε όλα τα αρώματα του και θα εμπλουτίσουμε με γεύση τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το γάλα.
- Την αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού.
- Τότε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να βγάλουν τα υλικά όλα τα αρώματα τους.
- Ανακατεύουμε τ 3-4 φορές καθ´ όλη τη διάρκεια του βρασμού.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.
Η κρέμα
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αυγό για όσους το θέλουν).
- Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
- Παραμένει βελούδινη τρεμουλιαστή κι αφράτη ακόμα και μετά από ώρες.
Στο ταψί
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Γίνεται σε στρώσεις
- Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη, κρέμα.
- Κάνουμε μία στρώση με ξερά λαζάνια.
- Μία στρώση σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί.
- Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.
- Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Αραδιάζουμε λεπτές φέτες μοτσαρέλας στην επιφάνεια.
Ψήσιμο
- Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Χανιά: Έπεσαν στον γκρεμό και άφησαν τον κολλητό τους να πεθάνει αβοήθητος - Ένοχος 27χρονος για το τροχαίο στο Μπαμπιόλο
Σοκάρει η Μαρίνα Καλογήρου - «Κακοποιήθηκα σεξουαλικά από τα 4 έως τα 14 από δυο φίλους και δυο συγγενείς»
Τραγωδία στη Ρόδο: Οδηγός τουριστικού λεωφορείου πέθανε την ώρα που περίμενε τουρίστες
«Απομόνωσαν» τους κρυφό - χρυσαυγίτες
ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα (16/7) σε περιοχές της Κρήτης
Κρήτη: Νέο τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα (φωτογραφίες)
Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025
Τροχαίο με παράσυρση πεζού - Δύο τραυματίες
Πάτρα: Νέο περιστατικό άγριας βίας - Χτύπησε σύζυγο, παιδιά, μητέρα και αστυνομικό