Ηράκλειο: 33oC

Λαζάνια με κιμά

20.06.2024, 17:59

Τα υλικά και η εκτέλεση

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ. Εύκολη συνταγή ιδανική για κάθε περίσταση. Το τέλειο φαγητό για να φτιάξετε το Σαββατοκύριακο.

Υλικά

Για το κιμά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1.250 γρ. κιμά μοσχαρισιο
  • 1 φέτ. μπέικον
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 συσκ. ντομάτες
  • 1 φλ. κρασί
  • 1 φλ. γάλα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Θυμάρι
  • 2 κλων. μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το ταψί

  • 1 συσκ. λαζάνια
  • 1 φλ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
  • 2 τεμάχιο/ια φρέσκια μοτσαρέλα
  • Λίγο ελαιόλαδο

Για την κρέμα

  • 1½ lt γάλα
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/4 φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  • Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μακρόστενο βαθύ ταψί 30×40 εκ.
  • Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.

H σάλτσα

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Σοτάρουμε τον κιμά με το μπέικον για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να αλλάξει χρώμα.
  • Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο και σέλερι) και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.
  • Τρίβουμε με κουτάλα στην βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε τον πελτέ να ψηθεί για 1 λεπτό και να βγάλει τα αρώματά του.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
  • Με τον τρόπο αυτό θα κρατήσουμε όλα τα αρώματα του και θα εμπλουτίσουμε με γεύση τη σάλτσα.
  • Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το γάλα.
  • Την αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού.
  • Τότε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να βγάλουν τα υλικά όλα τα αρώματα τους.
  • Ανακατεύουμε τ 3-4 φορές καθ´ όλη τη διάρκεια του βρασμού.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.

Η κρέμα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αυγό για όσους το θέλουν).
  • Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το αυγό (προαιρετικά) και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.
  • Παραμένει βελούδινη τρεμουλιαστή κι αφράτη ακόμα και μετά από ώρες.

Στο ταψί

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Γίνεται σε στρώσεις
  • Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη, κρέμα.
  • Κάνουμε μία στρώση με ξερά λαζάνια.
  • Μία στρώση σάλτσα.
  • Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί.
  • Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.
  • Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Αραδιάζουμε λεπτές φέτες μοτσαρέλας στην επιφάνεια.

Ψήσιμο

  • Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.
  • Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: