Ηράκλειο: 28oC

Μοναδικό σουφλέ τυριών

13.06.2024, 1:05

Σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ο συνδυασμός των τεσσάρων τυριών δίνει πιπεράτη γεύση από την παρμεζάνα, μαστιχωτή υφή από τη γραβιέρα και απαλή κρεμώδη υφή από το τυρί κρέμα και τη μοτσαρέλα. Η μαρέγκα κάνει το σουφλέ αέρινο, φουσκωτό και αφράτο.

Υλικά

  • 400 γρ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 550 ml φρέσκο γάλα
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 4 κρόκοι αυγών χτυπημένοι
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 125 γρ. μοτσαρέλα
  • 4 ασπράδια χτυπημένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Η σάλτσα

  • Λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε κατσαρολάκι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄.
  • Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα.
  • Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά.
  • Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.

Τα μακαρόνια

  • Τα βράζουμε για 6΄ και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
  • Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Το μείγμα

  • Στην σάλτσα ρίχνουμε το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα, τη γραβιέρα και τη μοτσαρέλα.
  • Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
  • Τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε με κουτάλα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε.

Για το ψήσιμο

  • Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200οC, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε (βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος).
  • Αδειάζουμε όλο το μίγμα στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄. Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα.
  • Σερβίρουμε ζεστά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: