Ηράκλειο: 27oC

Μπανανόψωμο με σοκολάτα και ταχίνι

04.04.2025, 22:54

Δείτε τη συνταγή 

Η ιδιοκτήτρια του micro-bakery «Fika» μας έδωσε τη συνταγή της για αυτό το banana bread με ταχίνι, ένα σνακ δυναμωτικό και θρεπτικό, για όλες τις ηλικίες.

Υλικά
Μερίδες: 12

  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 350 γρ. ώριμες μπανάνες (ζυγισμένες καθαρισμένες), σε φέτες + 1/2 μπανάνα κομμένη κατά μήκος, για το στόλισμα
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη, αυτή που μοιάζει με βρεγμένη άμμο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, για το πασπάλισμα
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 70 γρ. ταχίνι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά
  • 190 ml ξινόγαλα
  • 125 γρ. κουβερτούρα με 70-72% κακάο, ψιλοκομμένη

Διαδικασία

  • Για το μπανανόψωμο με σοκολάτα και ταχίνι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα. Ντύ- νουμε με χαρτί ψησίματος μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις 13 x 23 εκ. (ή απλώς τη βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε).
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τις μπανάνες, τη ζάχαρη και το λάδι μέχρι να λιώσουν οι μπανάνες και να φτιάξουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε το ταχίνι και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι το ταχίνι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  • Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας σχολαστικά μετά από κάθε προσθήκη, ώστε το μείγμα να αφρατέψει.
  • Χαμηλώνουμε καλά την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το ξινόγαλα σε πολύ αργή και λεπτή ροή μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε ελάχιστα, μέχρι απλώς να απορροφηθεί από το μείγμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά, για να σκορπίσουν τα κομμάτια ομοιόμορφα στο μείγμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και τακτοποιούμε εκεί τη μισή μπανάνα κατά μήκος της φόρμας.
  • Πασπαλίζουμε με τις επιπλέον 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και ψήνουμε το μπανανόψωμο για περίπου 50 λεπτά.
  • Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ χωρίς να το αναποδογυρίσουμε, ώστε να φαίνεται η μπανάνα της επιφάνειας.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα πριν το κόψουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα