Όλοι όσοι αντέχουν την έντονη μυρωδιά του σκόρδου έχουν στη διάθεσή τους πλεονέκτημα ως προς την πίεση και την χοληστερόλη
Είναι ευρέως γνωστό ότι το πιο εύκολο «κόλπο» για να ρίξουμε την πίεση βάζοντας στη διατροφή μας λίγο σκόρδο. Στην πραγματικότητα, όμως, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει σε πολλά περισσότερα.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημαντικότερα οφέλη του για την υγεία:
1. Περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες
Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον ότι τα περισσότερα οφέλη του σκόρδου οφείλονται στον σχηματισμό θειικών ενώσεων κατά το κόψιμό του. Η πιο γνωστή είναι η αλισίνη, που δημιουργείται στο φρέσκο σκόρδο μόνο για λίγο, αφού το κόψετε ή το πολτοποιήσετε. Άλλες ωφέλιμες ενώσεις του σκόρδου είναι το διαλλυλ-δισουλφίδιο και η S-αλλυλ-κυστεΐνη. Αυτές οι θειικές ενώσεις διέρχονται στον οργανισμό μέσω του πεπτικού συστήματος και στη συνέχεια «ταξιδεύουν» σε όλο το σώμα, ασκώντας ισχυρές βιολογικές επιδράσεις.
2. Προστατεύει από μια σειρά παθήσεων όπως το κοινό κρυολόγημα
Σύμφωνα με έρευνα του 2016, το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν εκχύλισμα για 3 μήνες κατά την περίοδο των εποχικών ιώσεων του χειμώνα εμφάνισαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι ενώσεις του σκόρδου έχουν αντιικές ιδιότητες, που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό, βοηθώντας στην προστασία ενάντια στους ιούς.
3. Τα ενεργά συστατικά του μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υπέρταση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που οδηγεί σε αυτές τις νόσους. Μια μετα-ανάλυση του 2020 σε μια σειρά ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο μπορούσε να βοηθήσει τους υπερτασικούς ανθρώπους να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Οι ερευνητές κατέληξαν, επίσης, στο συμπέρασμα ότι η ίδια συνήθεια μπορούσε να μειώσει κατά 16-40% τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Σύμφωνα με την ανάλυση, μάλιστα, η επίδραση του σκόρδου ήταν παρόμοια με αυτή ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών που χορηγούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2019 σημειώνει ότι η αλισίνη μπορεί να μειώσει την αγγειοτενσίνη II, μια ορμόνη που συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
4. Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2018 υποστήριξε ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη συνολική, αλλά και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Οι ερευνητές πρότειναν στους ανθρώπους με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης να αυξήσουν την κατανάλωση σκόρδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με μια σχετική έρευνα του 2016, η τακτική κατανάλωση σκόρδου για περισσότερους από δύο μήνες μπορούσε να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά έως και 10%.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι
Θρήνος και οδυρμός στην κηδεία της 2χρονης Αλεξάνδρας