Ηράκλειο: 32oC

Βλίτα αχνιστά με φρέσκια τριμμένη ντομάτα και ρίγανη

15.06.2024, 5:37

Πάμε να δούμε μια εύκολη συνταγή

Μια σαλάτα χάρμα οφθαλμών με βλίτα αχνιστά που κρατάνε το χρώμα τους και τριμμένη ντομάτα, ενισχυμένη με λίγο ξύδι και βασιλικό.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1 κιλό βλίτα, καθαρισμένα (αφήνουμε μόνο τα πολύ λεπτά κοτσανάκια)
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 25 γρ. (1 δισκάκι) φύλλα βασιλικού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml λευκό ξίδι
  • 25 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • ανθός αλατιού

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα βλίτα αχνιστά με φρέσκια τριμμένη ντομάτα και ρίγανη σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα βλίτα για 3-4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε αμέσως σε μεγάλο μπολ με πολύ κρύο νερό και παγάκια, όπου τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά, για να σταματήσει ο βρασμός, να μείνουν τραγανά και ζωηρόχρωμα.
  3. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά σε μεγάλο σουρωτήρι.
  4. Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες, τα μισά φύλλα βασιλικού, 50 ml από το ελαιόλαδο, το ξίδι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Σε μεγάλη πιατέλα αδειάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και από πάνω απλώνουμε τα βλίτα.
  6. Ρίχνουμε αρκετό ανθό αλατιού, τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  7. Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης: