Ηράκλειο: 25oC

Μοσχάρι νουά με δαμάσκηνα στο φούρνο

03.06.2024, 0:47

Τα υλικά και η εκτέλεση

Μαλακό μοσχάρι νουά με δαμάσκηνα και γλασαρισμένα καρότα. Όποιος και να το δοκιμάσει θα ξετρελαθεί!

Υλικά

Για το μοσχάρι

  • 1½ kg νουά μοσχαρίσιο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ξίδι βαλσάμικο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καρότα γλασέ

  • 1.200 γρ. μεγάλα καρότα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Για τα δαμάσκηνα

  • 250 γρ. δαμάσκηνα
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

Για το μοσχάρι νουά

  • Δένουμε με σπάγκο ψησίματος το νουά για να κρατήσει τη φόρμα του. Το αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Ρίχνουμε το ξίδι βαλσαμικό και αφήνουμε 2΄-3΄ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  • Όλα μαζί τα υλικά, και τα υγρά του τηγανιού, τα μεταφέρουμε σε ταψάκι.
  • Ψήνουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 1 ώρα και 30΄ έως 1 ώρα και 45΄.
  • Κάθε 15΄ γυρίζουμε το κρέας στο φούρνο. Αφού ψηθεί, το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό και να ανακτήσει τα υγρά του. Ξεκουράζουμε το κρέας για 15΄.

Για τα καρότα γλασέ

  • Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τις άκρες τους. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 5 εκ. Δίνουμε οβάλ σχήμα στις άκρες τους.
  • Τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
  • Κόβουμε μία λαδόκολλα ίση με τη διάμετρο της κατσαρόλας. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Καλύπτουμε με τη λαδόκολλα τα καρότα.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα ή η σάλτσα που θα μείνει να είναι πυκνή σαν γλάσο.

Για τα δαμάσκηνα

  • Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα με το κρασί. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις το κρασί έρθει σε σημείο βρασμού, τα αποσύρουμε. Τα αφήνουμε μέσα στο ζεστό κρασί μέχρι να γαρνίρουμε.
  • Αφού ψηθεί το κρέας, το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από το ταψί και σιγοβράζουμε σε κατσαρολάκι τη σάλτσα για λίγα λεπτά, να γλασάρει.
  • Μπορούμε αν θέλουμε να τη δέσουμε και με κρύο βούτυρο. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή προσθέτουμε δύο κομμάτια βούτυρο (σε μέγεθος καρυδιού) και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε 2΄- 3΄ να κρυώσει και να πυκνώσει.
  • Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από το κρασί.
  • Κόβουμε το νουά σε λεπτές φέτες. Γαρνίρουμε με τα καρότα γλασέ και τα δαμάσκηνα.
  • Περιχύνουμε το κρέας με λίγη σάλτσα ψητού. Δεν βγαίνει μεγάλη ποσότητα σάλτσας. Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή κολοκύθας.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις μέχρι και σε ΚΤΕΟ – Διπλασιασμοί επιδοτήσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Υγεία

Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ: Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Σαλαμίνα – Ήχησε το 112 (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Style

Αυτά είναι τα τυχερά ζώδια της εποχής της Παρθένου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

«Καμπανάκι» στην Κρήτη – 35 γύπες θύματα της ξηρασίας στο νησί

Διαβάστε περισσότερα