Ηράκλειο: 19oC

Πεντανόστιμη τάρτα λεμονιού, ή αλλιώς Lemon pie

07.06.2024, 6:20

Πάμε να δούμε μια εύκολη συνταγή

Μια απολαυστική τάρτα λεμονιού. Με πλούσια κρέμα, σκεπασμένη με αφράτη ιταλική μαρέγκα, ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στo γλυκό και το ξινό.

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 24 εκ.

  • 1 δόση ζύμη για τάρτα

Κρέμα λεμονιού

  • 4 μέτρια αυγά
  • 240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) ζάχαρη
  • 210 ml (1 κούπα γεμάτη) χυμός λεμονιού
  • 3 γρ. φύλλα ζελατίνης (περίπου 2 φύλλα)
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου

Ιταλική μαρέγκα

  • 50 ml (1/4 κούπας) νερό
  • 200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
  • ασπράδια (περίπου από 4 μικρά αυγά, αλλά καλύτερα να τα ζυγίσουμε)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την τάρτα λεμονιού, ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη ζύμη της τάρτας σύμφωνα με τις οδηγίες και την κρυώνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, τυλιγμένη σε μεμβράνη.
  2. Έπειτα, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Το μεταφέρουμε μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ. και το στρώνουμε, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη γεμίζουμε με ρύζι μέχρι πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 15 λεπτά. Aφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε τη βάση σκέτη για άλλα 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα

  1. Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τις ζελατίνες μέχρι να μαλακώσουν. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και τον χυμό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί, όχι να βράσει.
  2. Στύβουμε τις ζελατίνες, τις προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Aποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιαρύνει αρκετά το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε την κρέμα λεμονιού στην άκρη.

Ιταλική μαρέγκα

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τα 165 γρ. από τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί κάπως η ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και παράλληλα ελέγχουμε τη θερμοκρασία του με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Θα το βράσουμε μέχρι να φτάσει στους 121°C.
  3. Παράλληλα, χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να σχηματιστεί μαρέγκα.
  4. Μόλις το σιρόπι φτάσει τους επιθυμητούς βαθμούς, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε με αργή, αλλά συνεχόμενη ροή μέσα στη μαρέγκα, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  5. Θα πρέπει το σιρόπι να πέφτει σαν κλωστή στη μα- ρέγκα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να κρυώσει η μαρέγκα. Την αδειάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

Τάρτα

  1. Απλώνουμε στην ψημένη βάση την κρέμα λεμονιού ομοιόμορφα. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.
  2. Βγάζουμε τάρτα και μαρέγκα από το ψυγείο. Απλώνουμε τη μαρέγκα πάνω στην τάρτα κουταλιά κουταλιά. Αν θέλουμε, τη βάζουμε σε πολύ δυνατό φούρνο, στους 250°C, για 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 5 λεπτά
Πολιτική

Δένδιας: «81 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και το τέλος της Γερμανικής Κατοχής»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Style

Γιατί οι χειρουργοί φορούν πράσινο και μπλε και τα νοσοκομεία «ντύνονται» στα ίδια χρώματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κόσμος

Financial Times: «Οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία να στοχοποιήσει ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Οικονομία

Με τον λογιστή στο χωράφι για το φετινό λιομάζωμα οι παραγωγοί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Οικονομία

Νέα αύξηση τιμών στα καπνικά – Πάνω από 6 ευρώ το πακέτο τσιγάρων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Σαν σήμερα: Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Πηγαδάκια

Μας μπερδέψατε κ. Δήμαρχε…

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Κόσμος

Το Πεκίνο θα λάβει αντίμετρα εναντίον της Ουάσιγκτον εάν ο Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Viral

The Voice: Η 16χρονη ανιψιά του Τζίμη Πανούση εντυπωσίασε τους κριτές – «Του γνωστού;»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Style

Εύκολο κοτόπουλο φούρνου με ψητά λεμόνια

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →