Kλασικές γεύσεις… με άρωμα Κρήτης
Όσοι επισκέπτονται την Κρήτη, και πηγαίνουν σε εστιατόρια ή ταβέρνες, δοκιμάζουν τα πιο γνωστά γλυκά, όπως γαλακτομπούρεκο, λυχναράκια, μουστοκούλουρα, αυγοκαλάμαρα, ξεροτήγανα, γλυκά του κουταλιού, λουκουμάδες κλπ, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν την Πατούδα, τα Μαμούλια και τα Κατιμέρια Σελίνου. Εμείς σήμερα σας παρουσιάζουμε τις συνταγές από που έχει συλλέξει η Περιφέρεια Κρήτης στην ιστοσελίδα «Incredible Crete» και σας προτείνουμε να τις δοκιμάσετε γιατί είναι πεντανόστιμες και ξεφεύγουν από τις κλασσικές γεύσεις που όλοι έχουμε συνηθίσει.
Πατούδα
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
3 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
2 κουταλάκια αμμωνία
1 φλυτζανάκι του καφέ αλουσιά (βράζουμε νερό με μία κουταλιά στάχτη και το σουρώνουμε)
1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά
2 αυγά
αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) όσο σηκώσει
Για τη γέμιση
½ ποτήρι νερό
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κιλό καρυδαμύγδαλα ψύχα
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια σουσάμι αλεσμένο
1 ποτήρι μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη και το μέλι και το νερό και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα ανοίγουμε φτιάχνουμε ένα λάκκο στη μέση και βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση. Τα ξαναφτιάχνουμε μπαλάκια σαν το σχήμα του κουραμπιέ. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Μαμούλια
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για τη ζύμη
350 γρ.βούτυρο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι γάλα
5 φλιτζάνια αλεύρι
2 αβγά
1 φλιτζανάκι τσικουδιά
½ κουταλάκι σόδα
Υλικά για τη γέμιση
½ κιλό καρύδια και αμύγδαλα κοπανισμένα
4-5 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
Ανθόνερο
Άχνη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε τη ζάχαρη που προηγουμένως διαλύσαμε στο γάλα. Ανακατεύοντας συνεχώς ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα και τη σόδα διαλυμένη στην τσικουδιά. Ζυμώνουμε ξανά μέχρι η ζύμη να μαλακώσει και να είναι εύπλαστη.Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλλα. Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, το πιέζουμε να απλώσει στην παλάμη μας, βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και το κλείνουμε καλά. Αραδιάζουμε τα μαμούλια σε βουτυρωμένο ταψί και τα βάζουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου. Μόλις τα βγάλουμε τα πασπαλίζουμε με ανθόνερο και άχνη ζάχαρη.
Κατιμέρια Σελίνου
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για τη ζύµη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
½ κιλό περίπου αλεύρι
1 φλιτζανάκι τσικουδιά
1 ποτήρι νερό
Υλικά για τη γέµιση
1 πιάτο τυρί χωριάτικο ξυσµένο
3-4 αυγά
2 κουταλιές ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυµώνουµε µια ζύµη -µε τα υλικά για τη ζύµη – σφικτή. Ετοιµάζουµε και τη γέµιση µε το τυρί, τα αυγά και τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Ανοίγουμε µε τη ζύμη φύλλο και κόβουμε κοµµατάκια στρογγυλά, τα µισά σε µέγεθος πιάτου του τσαγιού και τα µισά σε µέγεθος πιάτου του καφέ. Τοποθετούµε το µικρό φύλλο πάνω στο µεγάλο για να είναι ο πάτος πιο στέρεος. Τοποθετούμε λίγη γέµιση πάνω στο µικρό φύλλο και τραβάµε απ’ όλες τις πλευρές να σκεπαστεί η γέμιση. Τα τηγανίζουμε σε πολύ ελαιόλαδο χωρίς να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά. Τα σερβίρουμε πασπαλισµένα µε ζάχαρη.
Πηγή: zarpanews.gr
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Ποια είναι νόσος ALS από την οποία έπασχε ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αυτή η περιοχή της Κρήτης μπαίνει στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
EKTAKTO: Γνωστός φωτογράφος από το Ηράκλειο ο 46χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ στο Κολωνάκι
Κρήτη: Έφυγε από τη ζωή η Ανδρονίκη Μανουσάκη
Ηράκλειο: Βροντερό «όχι» στη δημιουργία δομής μεταναστών στο Καστέλλι (φωτογραφίες & βίντεο)
Έσπασε το πόδι του ο υφυπουργός
Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Συγκρούστηκαν δύο Ι.Χ στο ύψος του Καβρού - Ουρές χιλιομέτρων
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της